Turfmarktkerk

In het historische centrum van Gouda staat de Turfmarktkerk. Het gebouw werd in 1931 in gebruik genomen. Na een zeer grondige renovatie in 1989 (waarbij het interieur werd aangepast aan de eisen van deze tijd) beschikt de kerk over 600 zitplaatsen. Naast de kerk staat het zalencentrum 't Brandpunt. Hoewel het kerkgebouw werd gebouwd en ingericht voor het houden van kerkdiensten is de inrichting, zeker na de renovatie, zodanig dat een multifunctioneel gebruik mogelijk is. Het gebouw is ook toegankelijk gemaakt voor minder validen.

Mede dankzij een zeer goede en fraaie akoestiek is de kerkzaal goed te gebruiken voor bijvoorbeeld - muziekuitvoeringen door (kleine) orkesten en ensembles - koorzang, zowel uitvoeringen als repetities - muziekopnamen - herdenkingsbijeenkomsten en -diensten - lezingen e.d. voor groepen van 100 tot 500 deelnemers

In de kerkzaal zijn naast de traditionele kerkbanken voor het podium 80 stoelen geplaatst. Deze stoelen zijn verplaatsbaar, waardoor deze ruimte voor andere activiteiten kan worden gebruikt. Op het podium staat een eveneens verplaatsbare kansel of preekstoel. Het 50 vierkante meter grote podium kan worden uitgebreid. Ook zijn er gecombineerde activiteiten mogelijk, door naast de kerkzaal gebruik te maken van de zalen in 't Brandpunt.

Het kerkorgel, waarvan de orgelpijpen deel uitmaken van het voorfront van de kerkzaal, is geplaatst op een van de zijgalerijen. De zaal is verder uitgerust met een achtergalerij en twee zijgalerijen. tussen de entree van het gebouw en de kerkzaal bevindt zich een ruime hal (met garderobe) die uitstekend te gebruiken is als foyer of ontvangstruimte. De catering van de foyer geschiedt vanuit 't Brandpunt.

Voor een groot aantal activiteiten in de kerkzaal kan gebruik worden gemaakt van verschillende faciliteiten, zoals - een geluidsinstallatie - een piano - extra verlichting, waarvan een deel is voorzien van kleurenfilters - krachtstroominstallatie (380 Volt, 32 ampère) - ringleiding ten behoeve van slechthorenden - garderobe (zowel in de hal als in het naastgelegen zalencentrum 't Brandpunt) De kerkzaal beschikt over een fraai, romantisch klinkend orgel. De bouwer is onbekend, maar de laatste grote restauratie werd uitgevoerd door het bekende bedrijf Fonteijn en Gaal. Het onderhoud wordt thans verzorgd door het bedrijf Nijssen. Het orgel telt dertig sprekende stemmen, diverse speelhulpen en een zwelkast. Het instrument wordt veel gebruikt voor de concertpraktijk. Het bespelen van het instrument is voorbehouden aan gekwalificeerde organisten.

Het al genoemde zalencentrum 't Brandpunt beschikt over verschillende zalen met een zitcapaciteit voor 10 tot 100 personen. Op de begane grond treft men de foyer en een garderobe aan, alsmede een goed uitgeruste bar. De toiletgroep is berekend op minder validen. De grootste zaal van 't Brandpunt beschikt over een eigen bar en over een geluidsinstallatie. Mede hierdoor is deze zaal bij uitstek geschikt voor het houden van bijvoorbeeld lunches, recepties en bruiloften. Prijslijsten met betrekking tot de verhuur van de zalen en de catering zijn op aanvraag verkrijgbaar bij de beheerster van 't Brandpunt, E. Teekens, Turfmarkt 58, 2801 HB Gouda, tel 0182 515001.

De huurprijzen van de ruimten van de Turfmarktkerk zijn mede afhankelijk van de benodigde faciliteiten en de in de zalen uit te oefenen activiteiten. De volgende richtprijzen gelden: - huur kerkzaal t.b.v. concerten (incl. generale repetitie) ƒ 750,00 - huur orgel 200,00 - huur piano 125,00 - huur ruimte voor koorrepetities, exclusief verwarming 100,00 inclusief verwarming 150,00 - huur kerkzaal t.b.v. CD-opnamen 1.250,00

De huurprijzen van overige faciliteiten (zoals geluidsinstallatie en extra verlichting) zijn op aanvraag verkrijgbaar bij de beheerster van 't Brandpunt. De Turfmarktkerk en 't Brandpunt beschikken over een beperkte parkeergelegenheid op het voorplein. In vrijwel het gehele centrum van Gouda treft men echter (betaald) parkeergelegenheden aan op circa 5 minuten loopafstand van deze beide gebouwen. Borden verwijzen de automobilisten naar deze parkeerplaatsen. Het NS-station bevindt zich op zo'n 5 minuten lopen van de Turfmarktkerk/'t Brandpunt.